Wat zegt de kleur van de eierdooier over het ei?

Geschreven door

Een lichte eierdooier, ziet er net even minder smakelijk uit dan een mooi oranje eierdooier. Een lichtere kleur hoeft echter helemaal niet te betekenen dat het ei minder lekker is. 

Wat zegt de kleur van de eierdooier over het ei?

Een ei met een lichte eierdooier

De kleur van een eierdooier wordt bepaald door wat de kippen te eten krijgen. Als de kippen basis granen te eten krijgen, worden de dooiers van de eieren lichter dan dat je gewend bent. In sommige voersoorten zitten er niet of nauwelijks (natuurlijke) kleurstoffen die de eieren donkerder maken. Waardoor de dooiers nauwelijks kleur hebben. 

Hoe dragen kleurstoffen zoals Caroteen bij aan de kleur van de eierdooier?

Een kip die veelzijdig eet, of waar kunstmatig Caroteen aan het voer is toegevoegd, krijgt donkerder dooiers dan een kip die dit niet veel binnen krijgt. Je kunt de kleur van de dooier donkerder laten worden door de kippen voedsel te geven met de kleurstof Bètacaroteen erin. Denk hierbij aan mais, alfalfa, Luzerne of groenten met veen Bètacaroteen erin. Maar niet alleen Bètacaroteen of Caroteen draagt bij aan een donkere kleur van de eierdooier. Ook de kleurstof Canthaxantine draagt eraan mee. Deze kleurstof is een natuurlijk en wordt vaak door het kippenvoer gemengd, zodat de kleur van de eierdooiers donkerder kleurt. Meelwormen of andere dierlijke eiwitten dragen ook bij aan een donkere dooier kleur 

Hoe komt de kleur in de eierdooier terecht?

De voeding van de kippen wordt omgezet in bepaalde eiwitten die het uiteindelijke ei vormen, en sterke kleurstoffen blijven “hangen”. De kleurstof Bètacaroteen zit bijvoorbeeld in mais en alfalfa. Bètacaroteen zit ook in wortels, vandaar de oranje kleur. 

Waarom vinden we een donkere dooier gezonder?

Een eierdooier is niet meer of minder gezond door zijn kleur. Kippen zijn namelijk redelijk constant met de samenstelling van de eieren die ze leggen. Toch spreekt de kleur van een donkere dooier ons meer aan. Elke eierdooier is een rijke bron aan vitamine A, deze vitamine is goed voor huid en ogen. Daarnaast bevat een eitje nog vitamine B en D en veel mineralen. Elk eitje, ongeacht de kleur, bevat dus ongeveer dezelfde voedingsstoffen. De kleur van de eierdooier alleen draagt niet bij aan een betere smaak van het eitje. Maar het gehele ei kan wel beter smaken door wat de kip allemaal te eten heeft gekregen.  Je kunt de eieren dus nog rustig blijven eten, of de dooier nu geel of oranje is.

Een blauwe eierdooier

Soms komt het voor dat de eierdooier na het koken opeens blauw kleurt. Dit ziet er niet zo smakelijk uit maar het is ook niet erg. Het blauw kleuren van de eierdooier komt door het niet snel genoeg laten afkoelen van het net gekookte ei. Zo komt het kleine beetje zwavel, die aanwezig is in het ei, vrij.  Zoals je vast weleens gehoord hebt, moet je het ei gelijk na het koken laten “schrikken”, of ook wel even onder de koude kraan houden.  Zo voorkom je blauwgekleurde eierdooiers.

Kleurenwaaier voor de dooier 

Je kunt de kleur van de dooier bepalen aan de hand van een kleurenwaaier. In deze kleurenwaaier zitten 16 verschillende dooierkleuren aangegeven, van licht geel tot donker oranje. De meeste mensen willen het liefst een donkere eierdooier. 

 Meer over het kippenei kun je vinden in het artikel “alles over het kippenei”