Een schouwlamp is een lamp die speciaal gemaakt is om in een ei te kijken. Je gebruikt hem om te bekijken of broedeieren bevrucht zijn tijdens het broedproces. Een goede schouwlamp onderscheid zich van een gewone lamp op een aantal punten.

  1. De schouwlamp wordt niet warm
  2. Een extra felle lamp geeft je meer zicht
  3. Makkelijk in gebruik
  4. Ze sluiten goed aan op het ei

Hoe schouw ik de broedeieren?

Pak het ei in de ene hand en de schouwlamp in de andere hand. Je kunt het beste in het ei kijken als je jezelf in een donkere ruimte bevindt. Zet de schouwlamp op de stompe kant zodat het ei oplicht. Je kunt nu de binnenkant bekijken. Op dag 5-6 kun je zien of er een embryo in het ei groeit. Eieren schouwen doe je alleen met een geschikte lamp.

Schouwlampen review

Op deze website vind je uitgebreide tests van verschillende schouwlampen waarin we de goede en slechte eigenschappen per schouwlamp duidelijk proberen te maken. We hopen dat je hiermee de juiste keuze kunt maken.

1. Een goede schouwlamp wordt niet warm

Een lamp die te warm wordt is niet geschikt voor het eieren schouwen. Dit is omdat het broedproces hierdoor wordt aangetast. Een schouwlamp met een ledlamp is daarom een goede keus. Een lamp die eventuele warmte gemakkelijk kwijt kan is ook geschikt. Een goed voorbeeld van een schouwlamp die de warmte niet op het ei overbrengt is de Powerlux Schouwlamp (LED).

2. Een felle lamp is beter 

Voor beginners of voor eieren met donkere en dikke schalen is een extra felle lamp geen overbodige luxe. Gelukkig geven de meeste lampen je voldoende zicht in de eieren. Bij een zwakke lamp duurt het heel lang voordat je de ontwikkeling in het ei kan volgen. Een super felle lamp is de Brinsea Ovaview hi intensity schouwlamp.

3. Makkelijk in gebruik

Een broedei is breekbaar en vaak kostbaar. Een schouwlamp die niet lekker in de hand ligt of waarbij je meerdere handen nodig hebt om hem te bedienen, zal resulteren in gebroken eieren. We kijken naar de bruikbaarheid van de lamp. De Brinsea Ovaview scope set is dan de beste keuze.

4. Afsluiting om het ei

Om de binnenkant van het broedei goed te kunnen zien is het handig als de schouwlamp precies om het ei valt. Hierdoor is er geen lichtverlies en heb je geen vervelende lichtstraal in je oog. Bij een goede schouwlamp zit er een stevige rubberring aan het einde waar je het ei op kunt zetten. De Rcom schouwlamp geeft een goede afdichting om het ei.

Hier vind je alle schouwlamp reviews. Mis je er een in het overzicht? Stuur dan even een berichtje.