Eieren uitbroeden met de broedmachine

Een snelle ‘how to’ over hoe je eieren met een broedmachine kunt uitbroeden. Wil je meer weten lees dan de broedgids; een handig en beknopt E-book over het uitbroeden van eieren.
Eieren uitbroeden kan op twee manieren. Onder een broedse kip en in de broedmachine. Een broedmachine geeft je meer controle en je kan het broeden van dichtbij volgen.

Wat heb je nodig?

  1. 21 dagen geduld.
  2. Broedmachine met verfijnde thermostaat.
  3. Hygrometer.
  4. Een schouwlamp.

Broeden kost 21 dagen

Het uitbroeden van kippeneieren duurt ongeveer 21 dagen. Kleine eieren komen meestal iets eerder uit terwijl hele grote eieren er ook 22 dagen over kunnen doen. Je moet op de datum van inleggen dus goed bedenken wat je 20-22 dagen later doet.

Broedmachine

Niet elke broedmachine is geschikt. Steeds vaker zien we slechte merken met slechte thermostaten en met niet constante temperatuur en luchtvochtigheid in de broedmachine. Het uitbroeden van eieren met een broedmachine is een precies proces waarbij de kwaliteit van de broedmachine belangrijk is. Probeer hier niet op te besparen. Bekijk wat je nodig hebt en zoek hierbij een passend exemplaar uit. Een broedmachine kopen kan goed bij de pluimveespeciaalzaak kippenhuis.nl

De juiste omstandigheden

Het broedproces kun je opdelen in twee periodes, het ontwikkelen en het uitkomen van het ei. Beide hebben verschillende condities nodig voor het uitkomen.

Ontwikkeling van het ei

De eerste 18 dagen heeft het kippenei nodig om zich te ontwikkelen. Als basis kun je zeggen dat je de temperatuur het beste op 37,5° kunt zetten in een motorbroedmachine. De luchtvochtigheid stel je af op 45-50%. Tijdens de eerste 18 dagen is het belangrijk om de eieren elke dag minimaal twee keer te draaien.

Uitkomen van het ei

Na de 18de dag komen de eieren in de uitkomstfase. Je verhoogt dan de luchtvochtigheid naar 60% en stopt met het keren van de broedeieren. Op de laatste dag zie je dat de kuikens het ei aanpikken en vervolgens uitkomen. Laat ze in de broedmachine zelf opdrogen.

Eieren schouwen met een schouwlamp

Om het broedproces in de gaten te houden kun je met een schouwlamp de binnenkant van de eieren bekijken. Dit noem je eieren schouwen. De best geteste schouwlampen vind je op deze website.

Veel succes met broeden!