Ei afwijkingen; hoe een kippenei eruit kan zien

Ei afwijkingen komen geregeld voor. Verandering van voeding, ziekte, stress en leeftijd van de hennen is een grote factor op de eieren die zij produceren. En soms kunnen er rare gevallen uit komen. Deze eieren zijn meestal niet geschikt als broedei. Maar zijn wel leuk om een keer gezien te hebben. Een aantal veelvoorkomende afwijkingen:

  • Een ei in een ei
  • Hanenscheet
  • Dubbele dooier
  • Ei concrement
  • Ei zonder dooier
  • Ei met kleurloze dooier
  • Gevlekte dooier
  • Glazig ei of dun eiwit
  • Windeieren

Kijken in een ei

Alle afwijkingen hieronder zijn met het blote oog te zien of het blijft een complete verrassing. Je kunt de dubbele dooier, gekleurd eiwit of ei zonder dooier namelijk ook niet zien met een schouwlamp. Door de eieren te schouwen tijdens het broedproces kun je de ontwikkeling van het embryo volgen.

Ei in een ei

Bij dit foutje is er, door wat voor reden dan ook, door de wand van de eileider het ei in de verkeerde richting geduwd. Wanneer de volgende eierdooier gerijpt is, wordt het probleem gecorrigeerd en een eischaal gevormd om beide eieren. Het eitje binnen het andere ei noemen we een hanenei.

Een hanenei of hanenscheet

Dit super kleine eitje heeft geen dooier omdat het te klein is. Als je dit ei openmaakt zie je dus geen eigeel, maar een witte dooier met vreemde vliezen eromheen. Een kip die voor het eerst een ei legt heeft een grote kans om een hanensheet te leggen.

Dubbele dooier

In sommige gevallen kan het voorkomen dat er in plaats van 1 eierdooier, 2 eierdooiers zijn gerijpt en afgezakt zijn naar de eileider. Het kippenei krijgt hierdoor 2 dooiers en is vaak ook groter en zwaarder dan een normaal ei. Dubbele dooiers worden vaak gelegd door jonge kippen. Desondanks zijn deze eieren gewoon te eten.

Ei concrement

Het ei heeft een rare vorm en als het ei open wordt gemaakt zit er geen eiwit en eigeel in. Wat je ziet zijn lagen eigeel en ontstekingsmateriaal doordat de eileider van de desbetreffende kip ontstoken zijn. De buitenkant van zo’n ei voelt sponsachtig aan en aan de binnenkant zie je een duidelijke opbouw van lagen eigeel met in het midden een soort pit.

Ei zonder dooier

Deze afwijking is heel zeldzaam. Er gaat dan iets fout met de eiproductie en het ei bestaat geheel uit eiwit. Vaak is dit ei ook veel kleiner dan de eieren die je gewend bent. In tegenstelling tot een windei, heeft dit ei wel calciumvorming en zou je hem gewoon kunnen eten.

Ei met kleurloze dooier

De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer dat de kippen krijgen. Als dit niet correct is, kunnen de dooiers bijna helemaal wit kleuren. De kleurstof caroteen is dan afwezig in het ei. Dit komt door de voeding van de kip. Als de kip veel graan eet, wordt de dooier lichter. Geef je de kippen meer voedsel met caroteen erin zoals maïs en alfalfa, dan wordt de dooier donkerder.

Gevlekte dooier

De oppervlakte van de dooier is bedekt met lichte vlekken. Deze variëren van enig transparant tot oranje/bruine vlekken en lijken op een soort pigmentvlekken.  Deze ei afwijking komt vaak voor bij jongere kippen, vaak als de kippen maar 1 of 2 keer per dag eten. Als ze de gehele dag door eten, zal dit niet meer voorkomen.

Glazig ei of dun eiwit

Soms komt het voor dat een hen een ei legt met een waterig eiwit. Als dit ei gekookt wordt, blijft het ei half doorzichtig en week. Voor deze afwijking zijn er verschillende redenen mogelijk. Als eerste kan het aan de leeftijd van de hen liggen. Hoe ouder deze is, hoe slechter de kwaliteit van het ei. Een ziekte in het verleden kan ook een rol spelen. Ook kan dit erfelijk zijn bij kippen. Daarnaast kan het liggen aan een hoge concentratie ammonia door te veel ontlasting in het kippenhok. Als laatste kan het ook nog liggen aan een hoog gehalte metaaldeeltjes in het voer.

Windeieren

Windeieren zijn eieren zonder harde schaal. Hierbij is er geen eischaal aangemaakt en voelt het ei zacht en week aan. Het leggen van een windei is op zich niet erg, maar het moet ook niet te vaak gebeuren. Dit kan verholpen worden door de kippen extra kalk te geven in de vorm van grit. Helpt dit niet? Dan kun je extra kalktabletten toedienen aan de kippen.