Eieren schouwen, hoe doe je dat? Tips, trucs en meer!

Geschreven door

Voordat een kuiken uit het ei kruipt kun je de ontwikkeling van het embryo in het ei volgen. Dit kun je doen met een schouwlamp. Zo voorkom je teleurstelling op de dag van uitkomen. Door in het broedei te kijken kun je zien of het ei bevrucht is en of het kuiken zich goed ontwikkeld.

Waarom eieren schouwen?

Eieren schouwen doe je om te kijken of de broedeieren bevrucht zijn en om te zien hoe het met de ontwikkeling van de embryo’s in het ei gaat. Tijdens het broeden kunnen er namelijk dingen fout gaan waardoor het ei vroegtijdig afsterft. Het is dan beter om de eieren onder de kip vandaan te halen of uit de broedmachine te verwijderen.

Met een felle schouwlamp kun je vanaf dag 4-5 zien of de broedeieren bevrucht of onbevrucht zijn. Bij eieren met een dikke of donkere schaal is dit later, rond dag 7-8.

  • Bevrucht ei: Een bevrucht broedei kun je als eerste herkennen aan het donkere vlekje dat zich ongeveer in het midden van het ei bevindt. Dit zijn de eerste bloedvaten waar het kuiken uit ontstaat.
  • Onbevrucht ei: Als het ei na 4-5 dagen nog helemaal geel is dan is het ei onbevrucht. Voor de zekerheid kun je nog even wachten met het verwijderen van de eieren en de eieren schouwen op de 7de dag.

Hoe kun je eieren schouwen?

Plaats het ei met de stompe kant op een schouwlamp. Dit is een lamp speciaal ontwikkeld om de ontwikkelingen in het ei te volgen. Met een schouwlamp kun je in de schaal kijken en zie je de binnenkant van de broedeieren. Soms is het makkelijk om het ei even om te draaien zodat je het goed kunt zien. Zeker in het begin is het even zoeken naar de eerste adertjes. 

Heb je nog geen schouwlamp? Bekijk dan de reviews van de schouwlampen .

Wanneer kun je de eieren schouwen?

Dit is afhankelijk van de dikte en kleur van de eierschaal. De eieren die ik hier als voorbeeld gebruik zijn wit en aan de kleine kant, waardoor de eierschaal niet heel dik is. Al na 4 dagen waren de eerste aderen zichtbaar. Bij andere pluimveesoorten zijn de eerste tekenen van leven pas zichtbaar na 7 of 8 dagen. Denk hierbij aan grote eieren met een dikke schaal en een donkere kleur. Je kunt hier alleen doorheen kijken met een felle schouwlamp. 

Schouwen in de praktijk

In deze reportage zijn kippeneieren van de Cochinkriel bebroed. Als schouwlamp is de ‘Brinsea Ovaview HI intensity schouwlamp‘ gebruikt, deze is erg fel zodat je het goed kunt zien.

Eieren schouwen dag 14

Op de 14de dag schouwen we de eieren nogmaals. Als het ei bevrucht is kunnen we na 14 dagen een donkere vlek (het embryo) en een groter wordende luchtkamer zien. Een veel gemaakte fout is dat er door de grotere luchtkamer gedacht wordt dat het ei halfleeg is en weggegooid kan worden. Dit is niet het geval. Gooi het ei niet weg en leg het zo snel mogelijk weer onder de hen of in de broedmachine terug. Bij twijfel kan het ook weer terug onder de hen of in de broedmachine.

Eieren schouwen dag 20

Als het ei na de 14de dag nog steeds goed gaat, dan is het met het broeden in de broedmachine alleen stoppen met keren op de 18de dag en afwachten. Op de 20ste dag ziet het ei er zo uit.

Tips voor tijdens het schouwen

Houdt het schouwen kort. Temperatuurschommelingen of schokken zijn zeer slecht voor het ei. Met een draadloze schouwlamp is het makkelijker om de eieren die onder de hen liggen te bekijken. Dit gaat snel en dat is beter.

Problemen tijdens het schouwen

Het verschil tussen een bevrucht en onbevrucht broedei is makkelijk te zien. Soms kan het voorkomen dat het embryo begint met ontwikkelen, maar gebeurt er tussentijds iets waardoor het niet verder gaat. Meer informatie vind je in het artikel problemen tijdens het schouwen.